Medicijnresten, encore

De politiek maakt eenmalig dertig miljoen euro vrij voor Waterschappen om het groeiende probleem van medicijnresten in ons drinkwater te bestrijden. Dat meldde staatssecretaris Sharon Dijksma afgelopen week tijdens het geneesmiddelendebat in de Tweede Kamer.


Naar schatting van het RIVM komen jaarlijks in ons land minstens 140 ton medicijnresten en 30 ton röntgencontrastmiddelen in het water terecht. De meeste medicijnresten in het water zijn door patiënten thuis uitgescheiden. Rioolwaterzuiveringsinstallaties halen gemiddeld 65 procent van de medicijnresten weer uit het water. De problemen ontstaan onder andere doordat patiënten overgebleven medicijnen niet inleveren bij een apotheek of de gemeente, maar vaak door het toilet spoelen. Vervolgens komen de resten in het grondwater en het oppervlaktewater terecht. Dat is slecht voor het waterleven en levert ook een potentieel risico voor de volksgezondheid op. Bovendien wordt het daardoor uiteraard lastiger de kwaliteit van het drinkwater op peil te houden.

Toename door vergrijzing

De komende jaren zal de problematiek verder toenemen door de vergrijzing. Ouderen gebruiken meer medicijnen. Met de zorg-, farmaceutische en watersector probeert het ministerie de problemen aan te pakken. Er wordt bijvoorbeeld gekeken om minder, maar ook minder vervuilende medicijnen voor te schrijven. Ook is het streven dat er meer overtollige medicijnen worden ingeleverd bij gemeenten of bij apotheken.

Lastig probleem

De aanpak van het probleem is niet eenvoudig. Zelfs als iedereen zijn overgebleven medicijnen netjes zou inleveren, is de vervuiling nog niet verholpen. Medicijnresten komen namelijk ook via de ontlasting en urine terecht in het rioolwater en uiteindelijk in het grond- en oppervlaktewater. In Nederland worden als gevolg van de bevolkingsgroei en de vergrijzing steeds meer medicijnen gebruikt. Dertig miljoen lijkt een mooi bedrag, maar het geld moet worden verdeeld over de 24 waterschappen. Betrokkenen menen dat het probleem alleen door een gezamenlijke aanpak in de geneesmiddelenketen en de waterzuivering kan worden aangepakt.

Steeds meer onderzoeken wijzen ons op het hoge gehalte aan medicijnresten in ons 'zuivere' kraantjeswater

Gerelateerde artikelen

Oeps, in uw zoektocht naar 'zuiver en gezond' zien we je niet graag gaan.

Heb je iets niet duidelijk of een bijkomende vraag, geef het hier gerust aan? Wij komen zo spoedig mogelijk bij je terug. Of toch bye bye?