Drink je wel genoeg? Water welteverstaan!
Nooit dorst? Je bent geen waterdrinker?
Dan hoor je bij de 50% van de West-Europeanen die ongemerkt chronisch gedehydrateerd zijn!
Met alle gevolgen vandien … want ongemerkte uitdroging is als een sluipende tijdbom:
- Last van hoofdpijn?
- Regelmatig vermoeid?
- Concentratiestoornissen?
- Snel geprikkeld of nerveus?
- Constipatie?
- Maagklachten?
- Rug- en gewrichtsklachten?
- Een droge of gerimpelde huid?
- Astma en allergieën?
Dan moet je dringend terug leren drinken!
In 3 weken en 7 stappen naar een gehydrateerd lichaam!
Stap 1: Je watersmaak
Zoek een water dat je graag lust en dat gemakkelijk binnenloopt. Een water waarvan je zonder afkeer makkelijk een glas in één keer kunt leegdrinken. Bij voorkeur zo zuiver mogelijk (kijk naar de totale droogrest of ‘résidu sec’, liefst < 60 mg/liter).
Stap 2: Bepaal je watervolume
Reken uit hoeveel water je dagelijks moet drinken. In normale omstandigheden is dat ongeveer 30 ml per kilogram lichaamsgewicht. De meeste mensen hebben dus tussen 1,5 en 2,5 liter per dag nodig. Bij warm weer, in de winter als de chauffage voor een aangename temperatuur zorgt of op dagen met extra fysieke inspanningen mag dit gerust wat meer zijn.
Stap 3: Verdeel het water over de dag
Je bent gedehydrateerd, dus vraagt je lichaam ook niet langer naar water. Je negeerde de oproep immers en het lichaam geeft de signalen niet langer af. Je dorstreflex is lamgelegd als je je droge mond langdurig probeerde te spoelen met frisdrank, bier of koffie. Je zal dus weer moeten leren water drinken.
Doe dit als volgt:
Deel je watervolume (stap 2) op in glazen. Water in een glas smaakt beter en is hygiënischer dan plastiek. Bovendien drink je uit een glas meestal meer in één keer. Bereken nu hoeveel glazen je over de dag moet gaan drinken. Bijv. 2 liter water = 8 glazen per dag. Dit is slechts 1 glas elke twee uur!
Zorg er nu voor dat je glas altijd vol is. Als je het leeg drinkt, vul je het meteen weer voor de volgende drinkpauze. Je verlaagt zo de drempel en het vergt minder moeite om het volgende glas aan je lippen te zetten. Drink je liever van een flesje? Verdeel de totale hoeveelheid dan over het aantal flesjes.
Stap 4: Opstaan
Het eerste wat je ’s morgens doet na je toiletbezoek is weer bijtanken! Drink dus vlak na het ontwaken 1 à 2 glazen water. Dit is van essentieel belang om je dag goed te beginnen! Je lever verwerkt ’s nachts immers heel wat afvalstoffen die klaarstaan om afgevoerd te worden. En dat kan enkel met zuiver water. Eerst je lichaam zuiveren, dan pas kan je weer beginnen met voeding. Je kan het water eventueel verwarmen als je het koud hebt.
Stap 5: Buiten de maaltijden
Zorg ervoor dat je altijd voldoende water drinkt buiten de maaltijden, zodat je geen dorst krijgt tijdens de maaltijd. Je mag wel kleine slokjes water nemen tijdens het eten, maar nooit veel in één keer, want dan ‘blus’ je de verteringssappen en ga je met een zware maag van tafel.
Stap 6: Drie weken discipline
Houd dit minstens drie weken vol. Bouw herinneringen in doorheen de dag. Maak er een vast ritme van, want zodra je weer vergeet te drinken of het dorstsignaal negeert, verval je in de schadelijke dehydratatie.
Stap 7: Luister naar je lichaam
Na 3 weken geeft je lichaam weer aan wanneer het dorst heeft, bijvoorbeeld middels lichte hoofdpijn, concentratieproblemen, een lastig of beklemmend gevoel, de drang om te snoepen,… elk van ons heeft unieke dorstsignalen. Leer ze kennen én luister ernaar. Negeer vooral nooit een dorstsignaal, want dan wordt het weer moeilijker om te drinken. Let op, een ‘droge mond’ is meestal één van de laatste signalen!
Zorg ervoor dat je altijd water in de buurt hebt. In de auto een flesje, op je bureau of op de keukentafel steeds een gevuld glas. Zo houd je jezelf fit, gezond én slank!