Start-to-Drink

Start to Drink, want

Drink je wel genoeg? Water, welteverstaan!

Nooit dorst? Je bent geen waterdrinker?

Dan hoor je bij de 50% van de West-Europeanen die ongemerkt chronisch gedehydrateerd zouden zijn! Te weinig water gedronken.

Dit wil zeggen dat zij zonder het te beseffen wat betreft gezondheid onplezierige ervaringen hebben die verband houden met dehydratatie: om optimaal te functioneren heeft het lichaam onvoldoende vocht beschikbaar.

Met alle gevolgen van dien, want ongemerkte uitdroging is als een sluipende tijdbom:

  • Last van hoofdpijn?
  • Regelmatig vermoeid?
  • Concentratiestoornissen?
  • Snel geprikkeld of nerveus?
  • Constipatie?
  • Maagklachten?
  • Rug- en gewrichtsklachten?
  • Een droge of gerimpelde huid?
  • Astma en allergieën?
Constipatie Cholesterol Hoge Bloeddruk

Dan moet je dringend terug leren drinken! Je lichaam trainen om weer dorstsignalen af te geven. En uzelf leren om naar deze fijne signaaltjes te luisteren.

Ja hoor, water is een goedkoop medicijn en sla best eerst deze weg in alvorens het hogerop te zoeken in de wereld van doktoren en apothekers.

Voorkomen is beter dan genezen.

Mocht u nu ‘in gesprek met uzelf’ vaststellen dat u toch de nodige klachtjes heeft gehad, dan is nu misschien het moment om gedisciplineerd in gang te schieten.

IN 3 WEKEN EN 7 STAPPEN NAAR EEN GEHYDRATEERD LICHAAM!

Stap 1: Je watersmaak

Zoek een water dat je graag lust en dat gemakkelijk binnenloopt.

Neem hier de tijd voor, pak dit “proef-project” met je volle aandacht op. De zoektocht bestaat eruit een water te vinden waarvan je zonder afkeer makkelijk een glas in één keer kunt leegdrinken. Bij voorkeur zo zuiver mogelijk (kijk op het etiket naar de totale droogrest of ‘résidu sec’, liefst onder de 60 mg/liter).

Het is niet gek of onnozel als je in een huishouden tot meerdere waters besluit.

Doen, doen!

Water kiezen

Water met bruis, ook wel het tegenover gestelde van “plat water” zou eigenlijk geen goede keuze zijn. Het gas wat zorgt voor de bruis heeft een verzurend effect op ons lichaam. Dus best toch kiezen voor plat water, bij voorkeur in glazen flessen dan nog. Ja, ik weet het, ik maak het u niet gemakkelijk. Vanwege de weekmakers in plastic flessen, kiest u in functie van uw eigen gezondheid best niet voor plastic flessen.

En in dit niet-gemakkelijk-maken nodig ik u uit om eventueel nóg een stap verder te gaan. Ik kom graag bij u langs om u het Jungbrunnen filterwater te laten proeven: levend water mét een zeer lage droogrest. En daarmee zeer geschikt om brand- en bouwstoffen richting de cellen van uw lichaam te vervoeren, om op de weg terug afvalstoffen af te voeren. Dat noemen we gezondheidspreventie!

Maar er is natuurlijk meer.

Stap 2: Bepaal je watervolume

Reken uit hoeveel water je dagelijks moet drinken.

In normale omstandigheden is dat ongeveer 30 ml per kilogram lichaamsgewicht.
Ik help u: bij 100 kg zou er 3 liter mogen worden gedronken, bij 75 kg is dit 2,25 liter en mocht u 50 kg wegen, dan moet u toch 1,5 liter drinken.
De meeste mensen hebben dus tussen 1,5 en 2,5 liter per dag nodig.

Start-to-Drink: jong én oud

Hoe langer en vooral zwaarder je dus bent, hoe meer vocht je dagelijks nodig hebt. Bij warm weer, in de winter als de chauffage voor een aangename temperatuur zorgt of op dagen met extra fysieke inspanningen mag dit gerust wat meer zijn.

En oh ja, omdat opgroeiende kinderen volop in ontwikkeling zijn, is hier feitelijk meer transport nodig. Hier mag 40 ml per kilogram worden aangehouden.
Een kind van 20 kg mag 800 ml op een dag drinken, bij 40 kg is dit 1,6 liter.

Een zeer goede indicator die aangeeft of u voldoende vocht in omloop heeft is de kleur van urine. Een indicator voor kinderen én volwassenen. Deze kan variëren van donker geel of zelfs oranje, tot zeer licht geel of zelfs blank. Stelregel is dat hoe donkerder uw urine is, hoe groter de noodzaak om water te gaan drinken.

De kleur van uw urine

De kleuren van urine

Eigenlijk zou deze kennis vanuit de overheid aan alle ouders én kinderen moeten worden gegeven.
Een taak voor Kind & Gezin?

Mocht u zelf een praktisch advies hierover wensen? Graag, contacteer mij! 

Stap 3: Verdeel het water over de dag

Je bent gedehydrateerd, dus vraagt je lichaam ook niet langer naar water. Je negeerde de oproep immers en het lichaam geeft de signalen niet langer af. Je dorstreflex is lamgelegd als je je droge mond langdurig probeerde te spoelen met frisdrank, bier of koffie. Veel additieven hebben voor verstoring van de berichtgeving gezorgd. Je zal dus weer moeten leren om plat water te drinken.

Doe dit als volgt:

Vul een karaf of fles met het berekende watervolume (stap 2).  Bijvoorbeeld 2 liter. Bepaal met welk speciaal glas je dit water nu zult gaan drinken. Dit glas wordt jou maatje om dagelijks je doel te halen. Water in een glas smaakt beter. Glas is harder dan plastic en om die reden aan te raden.

Wat is nu het volume van dit glas? Bereken dus hoeveel keer je uit het glas van je keuze gedurende de dag moet gaan drinken. Bijv. 2 liter water = 8 glazen per dag. Dit is slechts 1 glas elke twee uur!

Zorg er nu voor dat je glas altijd vol is. Als je het leeg drinkt, vul je het meteen weer voor de volgende drinkpauze. Je verlaagt zo de drempel en het vergt minder moeite om het volgende glas aan je lippen te zetten. Drink je liever van een flesje? Verdeel de totale hoeveelheid dan over het aantal flesjes.

Steeds meer (smart) uurwerken hebben een laagdrempelige toegang tot het zetten van een alarm, akoestisch of middels een trilling aan de pols.

Handig! Gebruik het dus.

Bijvoorbeeld de Apple iWatch.

Apple iWatch als hulpmiddel

Om het milieu te helpen, kun je overwegen om herbruikbare glazen of roestvrijstalen flessen te gebruiken in plaats van plastic flessen. Een winkel als AS Adventure heeft alvast een mooie collectie. Voor glazen flessen zijn de i9Bottles aan te raden. De handgeblazen flessen van Nature’s Design zijn mijn persoonlijke favoriet, ook wat betreft de schitterende karaffen.

Stap 4: Opstaan

Het eerste wat je ’s morgens doet na je eventuele toiletbezoek is weer bijtanken!

Een belangrijk moment van de dag als het gaat om het ondersteunen van je gezondheid.

Drink dus vlak na het ontwaken 1 à 2 glazen water. Dit is van essentieel belang om je dag goed te beginnen! Je lever verwerkt ’s nachts immers heel wat afvalstoffen die klaarstaan om afgevoerd te worden. En dat kan enkel met zuiver water, via tussenkomst van bloed en lymfevocht.  

Eerst je lichaam zuiveren, dan pas kan je weer beginnen met voeding. Je kan het water eventueel verwarmen als dat je voorkeur heeft, bijvoorbeeld omdat je het koud hebt.

Probeer je eigen weg te vinden.

De mijne…

Vrijwel direct na mijn persoonlijke ontwaken tap ik in de keuken 1 liter water uit ons Jungbrunnen-waterfilter. Een persoonlijke voorkeur van mij is om te zorgen dat dit water lauw is, want ja wij hebben een kraan-die-alles-kan en die geeft ook lauw filterwater!
Zelf voeg ik aan het eerste glas dat ik binnenkap een zoutoplossing toe.

Een nadat dit ritueel is volbracht begeef ik mij naar de kleine slaapkamertrampoline om te zorgen dat de circulatie deftig in gang wordt gezet. Samen met mijn hart en de spieren van mijn onderbenen zorg ik dat de vloeistoffen in mijn lichaam maximaal worden rondgepompt.
In deze fase van de dag vooral om afvalstoffen af te voeren.

Benen op trampoline

Ik denk dat ik dit mag zeggen: de circulatie die in gang wordt gezet door dit ritueel maakt ook dat de stoelgang in de ochtend goed op gang komt.

Een aanrader, waardoor mogelijk minder-dokters-in-uw leven.
Of later in uw leven, die dokters.

Stap 5: Buiten de maaltijden

Zorg ervoor dat je altijd voldoende water drinkt buiten de maaltijden, zodat je geen dorst krijgt tijdens de maaltijd. Je mag wel kleine slokjes water nemen tijdens het eten, maar nooit veel in één keer, want dan ‘blus’ je de verteringssappen en ga je met een zware maag van tafel.

“Blussen” van verteringssappen, hoor ik u denken? Ja, het lichaam doet niets vanzelf en bij een gezond lichaam zijn de verteringssapen uitgekiend van hoeveelheid en concentratie. Het toevoegen van veel extra vloeistoffen beperkt hun werking doordat ze verdund worden door het water of andere toegevoegde vloeistoffen.

Best niet doen, maar maak gerust uitzonderingen.

Start to Drink: Glazen drinkwater

Een drinkschema zou er nu als volgt uit kunnen zijn, we gaan uit van 8 glazen:

7uur: ontwaken en 2 glazen water // 8 uur: ONTBIJT // 9 uur, derde glas // 11 uur, vierde glas // 12 uur MIDDAGMAAL // 13u30, vijfde glas // 15u30 zesde glas // 17u30, zevende glas // 18u30 AVONDMAAL // 20u00, achtste en laatste glas.

Uw nachtrust!

Mocht het uw nachtrust ten goede komen waarbij u niet naar het toilet zou willen gaan, dan is het denkbaar dat u het achtste glas samen met een van de andere momenten zou drinken. Het schrappen van het achtste glas om 8 uur door een dubbele portie elders op de dag te drinken.

Bravo, bravo, een belangrijk gezondheidsdoel heb je deze dag gehaald!

Stap 6: Drie weken discipline

Houd dit minstens drie weken vol. Het zal zoeken worden, maar doe dit met aandacht.

Bouw herinneringen in doorheen de dag. Maak er een vast ritme van. Bedenk dat zodra je weer vergeet te drinken of het dorstsignaal negeert, je weer vervalt in die schadelijke dehydratatie.

Start-to-Drink: luister naar uw lichaam

Stap 7: Luister naar je lichaam

Na 3 weken geeft je lichaam weer aan wanneer het dorst heeft, bijvoorbeeld middels lichte hoofdpijn, concentratieproblemen, een lastig of beklemmend gevoel, de drang om te snoepen,…

elk van ons heeft unieke dorstsignalen. Het is belangrijk om te leren luisteren naar de signalen van je lichaam en erop te reageren. Sommige mensen verwarren dorst vaak met honger. Het drinken van water voordat je aan maaltijden begint, kan je helpen onderscheid te maken tussen dorst en honger. Drink nog tot 30 minuten voor aanvang van een maaltijd en leg dit tot 90 minuten na de maaltijd stil. Bij voorkeur…

Het signalensysteem is herstelt, nu moet de luisteraar zich verder oefenen.

Je zult ook gevoeliger kunnen worden, want water is gevoel, emoties.

Negeer vooral nooit een dorstsignaal, want dan wordt het weer moeilijker om te drinken. Je zet namelijk je signalensysteem opnieuw onder druk. En dat wilde je juist herstellen met deze oefening.

Let op, een ‘droge mond’ is meestal één van de laatste signalen!
Een noodsignaal zelfs, en kennen we dat niet? Die worden nogal eens te laat afgegeven.

Zorg ervoor dat je altijd water in de buurt hebt. In de auto een flesje, op je bureau of op de keukentafel steeds een gevuld glas. Zo houd je jezelf fit, gezond én slank!

Levensvreugde ook, & minder in de wachtzaal van een druk bezette dokter.

Tenslotte raadde Chat GPT nog toe onderstaande toe te voegen. Merci mysterieuze helper.

Gewoonte opbouwen: Het kost vaak wat tijd om nieuwe gewoonten te ontwikkelen. Door kleine doelen te stellen en geleidelijk aanpassingen te maken, kun je deze gezonde gewoonte effectief in je dagelijkse leven integreren. Begin desnoods met een eerste week met één waterdag, de tweede week alvast een extra en zo ben je vertrokken. 

Gerelateerde artikelen