Regenwater uit de kraan
Een gezin uit Harelbeke gebruikt als eerste in Vlaanderen gezuiverd regenwater. Een oplossing voor woningen die te ver liggen voor een aansluiting op de waterleiding. ‘Terwijl mijn grondwaterput leeg was, kwam ik met het regenwater wel toe.’
Tom Ysebaert in De Standaard
De kwaliteit van het water is prima en behoeft geen chloor, zoals ander leidingwater. Fred Debrock
‘Het smaakt net zoals ander water en we hebben minder last van kalkaanslag.’ Geen klachten voorlopig bij Kristof De Smet en zijn familie in Harelbeke. Voor zijn huishoudelijk watergebruik doet Kristof sinds augustus een beroep op gezuiverd regenwater. ‘Dat is de eerste keer dat een drinkwaterbedrijf dat in ons land realiseert voor een particulier’, zegt Evelyn De Meyer van De Watergroep, het waterbedrijf dat het Harelbeekse experiment uitvoert.
Kristof De Smet pompte tot dusver water uit zijn grondwaterput. ‘Alleen in de keuken gebruikten we flessenwater’, vertelt hij.
Zuiveringssystemen
Maar de jongste jaren kwam die put steeds vaker droog te staan. ‘Je kunt water laten aanvoeren maar dat kost tijd, energie en geld. Ik was al jaren vragende partij voor een wateraansluiting, maar mijn huis en stallen liggen te ver van het dichtstbijzijnde aftakkingspunt, zowat een kilometer.’ Nog meer dan 40.000 Vlaamse woningen bevinden zich in die situatie. Het is te duur om voor hen een aansluiting aan te leggen en door de afstand kan de kwaliteit en de waterdruk ook niet gegarandeerd worden. 350 meter is eigenlijk al te ver.
Meer dan 40.000 Vlaamse woningen bevinden zich te ver van een aftakkingspunt. 350 meter is al te ver
Voor hen kan regenwater dat ter plekke opgevangen en gezuiverd wordt, een oplossing betekenen. Gedecentraliseerde watervoorziening, noemt De Watergroep dat. De Smet kreeg de primeur.
Naast de woning werden twee putten met elk een volume van 20.000 liter ingegraven. Daarnaast staat er een container waarin drie zuiveringssystemen om de beurt, gedurende een half jaar uitgeprobeerd worden.
Als eerste is dat van het bedrijf Bosaq aan de beurt. Het werkt met zandfiltratie, actieve koolstof en ultrafiltratie. ‘De ultrafiltratie is een membraantechnologie, vergelijk het met een doek met uiterst kleine poriën’, zegt De Meyer. ‘Dat haalt de microben eruit. Een nabehandeling met led-UV sluit helemaal uit dat er nog ziektekiemen in het water zouden zitten.’
Omgekeerde osmose
Drie verschillende waterzuiveringssystemen worden om de beurt getest.
De systemen van de bedrijven Corsa en Valeco zijn nadien aan de beurt. Zij werken met omgekeerde osmose. Afhankelijk van wie de beste resultaten kan voorleggen, overweegt De Watergroep het systeem ook elders in Vlaanderen uit te rollen. Er is potentieel in nieuwbouwwijken en bij appartementsgebouwen. Ten huize van Kristof De Smet krijgt de beste van de drie een plek in de kelder.
‘Er deden zich nog geen calamiteiten voor’, kan een tevreden Evelyn De Meyer melden na de eerste maanden werking. De analyses vallen mee, de kwaliteit is prima. Het water behoeft geen toevoeging van chloor, zoals ander leidingwater, omdat het zo’n korte afstand aflegt tussen put en kraan.
150 liter per uur
40.000 liter is een hoop water. De putten werden gevoed via de opvang van neerslag op het dak van de woning en dat van de stallen. Zo raakten de reservoirs gevuld, zelfs in het droge jaar dat we meemaakten. ‘Ik kwam er de afgelopen maanden mee toe,’ vertelt De Smet, ‘terwijl mijn grondwaterput opnieuw leeg was op een bepaald moment.’
Naast de woning zijn twee putten gegraven en een container met de zuiveringssytemen geplaatst.
Het huishouden heeft een verbruik tussen 200 en 450 liter per dag, iets hoger dan de gemiddelde consument. De zuiveringsinstallatie kan tot 150 liter per uur aan.
Kristof De Smet is landbouwer in bijberoep, met een zestigtal koeien. Voor die activiteiten doet hij geen beroep op het regenwater maar blijft hij zijn grondwaterput aanspreken. ‘Behalve om het melkpoeder voor mijn kalveren klaar te maken.’
Meer info: Verschenen op woensdag 21 oktober 2020