Zwerfwagen & zwerfvuil

Samen met mijn vrouw, zoon en hond heb ik gedurende drie weken mijn comfort-zone verlaten en zijn wij met een mobilhome door Frankrijk gaan zwerven. Hier in België wordt een mobilhome ook wel “zwerfwagen” genoemd en eigenlijk vind ik dat een fantastische naam.

Hypermarchés

Op campings en mobilhome-campsites heb je onwillekeurig een beetje een kijk in de keuken van de buren. En ook in je eigen keuken gaat het er toch wat anders aan toe dan thuis: jammer genoeg véél meer plastic verpakkingsmateriaal. Het begint vaak al met het doen van de boodschappen: in de wijde omgeving is iedereen aangewezen op een gigantische Carrefour, Super U of E. Leclerc. Het aanbod verbijstert mij keer op keer. Toen ik mij afvroeg uit hoeveel meter pasta ik moest kiezen, kwam ik op ongeveer 18 meter rekken met diverse pastasoorten, bijna alle in plastic verpakkingen. Vrijwel alle voeding in deze hypermarchés is verpakt in plastic of metalen conservenblikken.


En zo werd ik tijdens het reizen andermaal geconfronteerd werd met grote hoeveelheden zwerfvuil. Tijdens wandelingen en fietstochten kwamen wij in de vrije natuur steeds opnieuw de logo’s van bovengenoemde supermarktketens tegen 🙁

Mobiel waterfiltersysteem

Gelukkig beschikt de camper over een mobiel Jungbrunnen waterfiltersysteem, zodat wij al niet hoefden te sleuren met flessenwater en verpakkingen: wij hebben onbeperkt zalig zuiver en levend drinkwater beschikbaar om mee te koken, voor het zetten van koffie en thee en voor het vullen van onze herbruikbare bidons. Dat gaf ons steeds weer een goed gevoel, zéker toen de temperaturen ook in Frankrijk richting de 40°C gingen.

Gerelateerde artikelen