Water, ons lichaam, ons hart, een ontbrekende pomp
Je hoort vaak dat je het beste van je leven moet maken, maar geldt dat dan ook niet voor het water wat je drinkt?
In eerdere blogs heb ik een beeld geschetst van onze nood aan zuiver water en dus ook de vele voordelen van de installatie van een Jungbrunnen waterfiltersysteem in huis. Het belang van een lage droogrest en hoe je met een start-to-drink programma aan de slag kan, maar ook hoe je de nodige hoeveelheid water gedurende de dag verdeelt, heb ik al eerder besproken.
In deze blog sta ik graag eens stil bij de 2 stromen van vloeistoffen in ons lichaam. Het hart is uiteraard de pomp van de bloedsomloop, maar ook het lymfevocht en de lymfocyten moeten door het lymfevatenstelsel vervoerd worden. Toch is hier geen ‘pomp’ voor, we moeten op een andere manier voor deze circulatie zorgen.
Ons veelzijdige hart
Het hart is een vitaal orgaan en kernwoord van vele uitdrukkingen. De ene keer wordt er over een moordkuil gesproken, een andere keer is het nodig om je hart te luchten, maar vooral is het voor veel mensen de plaats waar de liefde huist.
Richting het hart is het bloed vervuild en bevat weinig zuurstof. Bloed dat vanuit het hart vertrekt zit boordevol zuurstof en neemt op zijn weg door het lichaam ook brand- en bouwstoffen op. Ik vergelijk de cyclus van het bloed altijd een beetje met een houtkachel. Zolang er voldoende hout (= brandstoffen) is, geeft een kachel warmte. Maar op een zeker moment wordt het punt bereikt dat je toch de as moet verwijderen, anders verstikt de kachel in zijn eigen vuil. Terug naar ons lichaam: de aanvoer van ‘brandhout’ gebeurt door de bloedstroom vanuit het hart, waarna er in de cellen verbranding plaatsvindt en er warmte en energie wordt afgegeven. Net zoals in de kachel. Maar dan komt het. Ons lichaam is niet 100% uitgerust om de ‘as’ uit de individuele cellen te verwijderen. Het afval dat afgevoerd moet worden raakt niet in de bloedstroom, maar komt in het lymfevatenstelsel terecht. Dit is een zeer fijnvertakt ‘buizenstelsel’ met de ongelofelijk belangrijke taak vele liters vocht met daarin het opgeloste vuil af te voeren.
Het lymfevatenstelsel
In het bloedvatenstelsel is het hart de pomp voor de circulatie van het bloed, maar in het lymfevatenstelsel heb je niet zo’n pomp. Er zijn meerdere mechanismen die als vanzelf zorgen voor het rondstuwen van het lymfevocht. Bijvoorbeeld door diep adem te halen ontstaat er een zuigend en stuwend effect waardoor de lymfe begint te stromen naar reinigingsstations zoals de lymfeknopen en de milt. Jammer genoeg worden onze longen vaak door veelal overvolle darmen belemmerd in een echt diepe ademhaling. Het aanspannen en ontspannen van de spieren in o.a. de benen zorgt voor een aanvullend pompeffect.
Diep ademhalen, de darmen niet al te zeer vullen, bewegen en andere richtlijnen voor een goede circulatie vallen onder de rubriek ‘lifestyle’. Levenswijze. De wijsheid om bepaalde dingen te doen, maar zeker ook de wijsheid om dingen NIET te doen. Voor een gezonde levensstijl is inzicht nodig als basis voor de motivatie en de discipline om vol te houden.
Zeker aan te raden in een gezonde levensstijl is voldoende water drinken, dat zal niemand verbazen. Zuiver water uiteraard dat in staat is om brand- en bouwstoffen aan te voeren en afvalstoffen af te voeren. Zeer belangrijk is het ook om door beweging je hart te verzorgen en zo het gezonde water te laten circuleren.
Bouncing on a trampoline
In mijn eigen blijvende zoektocht naar een gezond leven is recent de Bellicon mini-trampoline op mijn pad gekomen. De ochtend begint met een 10-tal minuten op de trampoline, maar ook ’s avonds doe ik nog een 5-tal minuten oefeningen. Hoe je lifestyle verder ook is, de combinatie van het zuivere Jungbrunnen water met dagelijkse oefeningen op de mini-trampoline doet wonderen voor je lichaam, je vitaliteit en je gezondheid. Afvalstoffen worden makkelijker afgevoerd, waardoor vet en water minder vastgehouden wordt in je lichaam. Meer info via https://www.bellicon.com/int_nl
Voor vragen over water in het algemeen en de Jungbrunnen waterfilters in het bijzonder kan je steeds bij mij terecht. Ik help je graag op weg, in de wetenschap dat de bomen in het bos niet altijd goed zichtbaar zijn. Telefonisch, of -liefst- bij u thuis aan de keukentafel.