Ftalaten. Fraaie naam, minder fraaie gevolgen

Ftalaten. Fraaie naam, minder fraaie gevolgen


Plastic blijkt plots overal aanwezig te zijn, ook op plaatsen en in voeding waar we het helemaal niet verwachten. Hoog in de Pyreneeën en diep in de oceanen worden nano-plastics, héél kleine stukjes plastic aangetroffen. Mosselen bijvoorbeeld blijken een absurde hoeveelheid plastic deeltjes te bevatten. Je proeft ze niet, de mosselen smaken even lekker, maar de plastic deeltjes komen wel in je spijsvertering terecht. En zo zijn er nog veel voorbeelden.

Water in plastic flessen, daar wil ik het hier met u over hebben. Veel mensen kopen flessenwater in de supermarkt. Daar wordt in één oogopslag duidelijk dat het probleem ‘plastic’ een andere aanpak vraagt. Onze voedingsindustrie is een grote fan van plastic verpakkingen, dat is duidelijk. Maar welke invloed heeft plastic op de voeding in de verpakking en daarmee op onze gezondheid? Daarover is nog niet heel veel bekend en daar zou misschien dringend onderzoek naar gedaan moeten worden.


Weekmakers


Om de verpakkingen commercieel-aantrekkelijk vorm te geven, worden ‘weekmakers’ aan het plastic toegevoegd, zoals bijvoorbeeld bisphenol, ftalaten of xeno-oestrogenen. Stoffen die vanuit het plastic in de voeding of drank terechtkomen. En naar die weekmakers is gelukkig wel veel onderzoek gedaan, o.a. door de Amerikaanse Food and Drug Administration, een echte autoriteit. Blijkt nu dat weekmakers ons hormoonstelsel danig in de war sturen en daardoor de aansturing van diverse lichaamsprocessen verstoren. Plastic cellofaan rond je voeding is dus zeker te vermijden. Beter kies je ook voor glazen bokalen in plaats van blik, want de binnenzijde van blik bevat vaak een plastic coating vol weekmakers.

Single use plastic waterbottles

Glazen flessen, plastic BPA-free


Terug naar het drinkwater. In een eerdere blog ben ik dieper ingegaan op het belang van een lage droogrest voor zuiver drinkwater. Kies voor zuiver water inderdaad steeds voor water met een lage droogrest, maar kies dan wel voor glazen flessen als je toch flessen wil kopen. Hoe lager de droogrest, dus hoe zuiverder het water, hoe makkelijker het water de weekmakers uit het plastic in zich opneemt. Water met een droogrest lager dan 60 ppm zou steeds in glas, inox of BPA-free (vrij van bisphenol) plastic verpakt moeten worden. Let hier ook zeker op bij de aankoop van een bidon om water in mee te nemen.


Detoxen en preventieve geneeskunde


Bij het lezen van mijn blogs valt waarschijnlijk wel op dat gezondheid en preventief zorgen voor je lichaam prioritair is voor mij. Ik heb gedurende 4 jaar natuurgeneeskunde gestudeerd en tijdens die studie is het belang van zuiver water nog extra tot mij doorgedrongen. Detoxen, ontgiften van je lichaam, en dus preventief zorgen voor je levenskwaliteit is voor mij uiterst belangrijk. Voorkomen is beter dan genezen. De Jungbrunnen filtersystemen helpen hierin door continu gefilterd, zuiver water te voorzien dat je lichaam reinigt en dus preventief je gezondheid ondersteunt.

Ook interesse in deze ‘gezondheidssytemen’? Ik geef je graag een woordje uitleg.

Gerelateerde artikelen