Leidingen in asbest….

Zeventig kilometer asbestleidingen in Gent: ‘Geen probleem met kraantjeswater’

GENT – Vijf procent van het distributienetwerk voor drinkwater in Gent bestaat uit leidingen die gemaakt zijn van asbest. Maar er is geen probleem met het drinken van leidingwater, benadrukte Stad Gent maandag in de gemeenteraad. 

‘Het gaat om 77 kilometer asbestleidingen uit het hele netwerk van Farys (het vroegere TMVW, nvdr.) van 1.400 kilometer’, zei Resul Tapmaz (SP.A), schepen van Gezondheid, na een vraag van Johan Deckmyn (Vl. Belang) in de gemeenteraad. ‘Maar er stelt zich geen probleem met het verbruik van leidingwater’, zei Tapmaz.

In Vlaanderen bestaat dertig procent van het waterleidingnet uit asbestleidingen, die asbestvezels loslaten, schreef het tijdschrift Eos vorige week. Om hoeveel asbest het gaat is onduidelijk, er is momenteel te weinig onderzoek naar. Hoe gevaarlijk de deeltjes voor ons precies zijn, weet dus ook niemand.

‘De asbestleidingen in Gent moeten tegen 2040 vervangen zijn, zoals overal in Vlaanderen’, zei Tapmaz nog. ‘Telkens er werken zijn, worden de leidingen zoveel mogelijk vervangen. Asbestvervanging staat hoog op de agenda van Farys.’Door Bert Staes

Gerelateerde artikelen

Black-Friday
Blog

Black-Friday

Black-friday heeft ook een plaatsje in de agenda gekregen van menige Europeaan en Belg. Het fenomeen is overgewaaid over de Atlantische Oceaan en is het

Read More »