Ergens in de jaren ’70 kwam de doorbraak voor flessenwater. Op het tennistoernooi van Roland Garros in Parijs werd het gekende sexy flesje geïntroduceerd door Perrier. Als snel volgden vele andere merken, eerst nog in glazen flessen zoals de melk, maar al snel bleken die onhandig in het gebruik. Te zwaar en te breekbaar. Massaal gingen ‘water-fabrikanten’ over naar de verkoop van plastic flessen en flesjes.
Vormgeving
Aanvankelijk hadden alle flessen ongeveer dezelfde vorm en konden de merken enkel herkend worden aan het etiket. In hun zoektocht om zich te onderscheiden en op te vallen in het steeds groter wordende assortiment flessenwater, gingen de ontwerpers op zoek naar nieuwe vormgeving. En dat lukte wonderwel.
Echter, om de gewenste vorm te kunnen bekomen, moeten bij de productie van plastic zogenaamde ‘weekmakers’ toegevoegd worden. Andere benamingen zijn bijvoorbeeld bisphenol en ftalaten.
Verwarring in het hormoonstelsel
En hier wringt het schoentje. Inmiddels is geweten dat deze stoffen ons lichaam ernstig in de war kunnen brengen. Het water uit deze flesjes absorbeert de weekmakers en neemt ze mee op weg in ons lichaam. Door het drinken van water uit plastic flesjes of van dranken bereid met flessenwater verstoren we de werking van ons delicate hormoonstelsel.
Kies voor filterwater in glazen flessen
Daarom raad ik altijd aan om zo weinig mogelijk water uit plastic flessen met weekmakers te drinken. Kies waar mogelijk voor glazen flessen of materialen die geen schadelijke stoffen afgeven aan het water. Nog beter, kies voor een Jungbrunnen waterfiltersysteem, voor het zuiverste en lekkerste drinkwater.