Voldoende zuiver water drinken

In een eerdere blog had ik het over de hoeveelheid water die je per dag zou moeten drinken en het feit dat dit mee bepaald wordt door je lichaamsgewicht. 300 ml zuiver water per 10 kg lichaamsgewicht, dat is de uiteindelijke richtlijn.


De kleur van…


Of je voldoende water drinkt, zie je ook meteen aan je urine. De kleur van je urine kan variëren van blank tot diep oranje, bijna rood. Ideaal is het wanneer je urine een blanke tot zeer lichtgele kleur heeft. Normaal gezien is dat zo als je de aanbevolen 300 ml water per 10 kg lichaamsgewicht drinkt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je kijken of het drinken van meer water effect heeft op de kleur van je urine. Je kan dan bijvoorbeeld proberen enkele dagen 400 ml water per 10 kg lichaamsgewicht te drinken.
Behoud je ondanks het drinken van voldoende zuiver water toch de donkere kleur, dan is het toch raadzaam om je huisarts te raadplegen. Mogelijk heb je een infectie of zit er bloed in je urine.

Koorts, zwanger, borstvoeding, afvallen


Ook in volgende gevallen is het aan te raden meer water te drinken:

  • Koorts of verhoogde lichaamstemperatuur? Je lichaam is aan het ontgiften en heeft zeker baat bij meer zuiver water om dat proces te ondersteunen.
  • Zwangerschap en borstvoeding? Het lichaam van een (aanstaande) moeder heeft al snel 1 à 1,5 liter extra water nodig, bovenop de 300 ml per 10 kg lichaamsgewicht.
  • Afvallen? Je bent aan het afvallen en al gewicht aan het verliezen. Overweeg serieus om in deze periode 400 ml per 10 kg lichaamsgewicht te drinken.
  • Veel vlees en brood op het menu? Beter meer water drinken.

Koffie, thee, frisdranken


Let wel!
Koffie, thee, frisdranken, … reken je niet mee in de vereiste hoeveelheid drinken. Zeker bij het drinken van koffie is het raadzaam om extra water te drinken. Koffie werkt vochtafdrijvend, dus moet je het vocht in je lichaam extra aanvullen.


En natuurlijk: Kies altijd voor zuiver, vitaal water. Dat is lekkerder, maar ook gezonder. Met een Jungbrunnen waterfiltersysteem heb je je bron in huis en een continue verse voorraad heerlijk water.

 

Gerelateerde artikelen