Tien jaar Jungbrunnen waterfilters

2002: Zo werd ik verdeler van de Jungbrunnen waterfiltersystemen.

We schrijven februari 2002 en ons gezin ging een nieuwe start maken. “We”, dat waren mijn vrouw Heidi, twee jonge kinderen Manu & Quint en ikzelf. Vanuit Amsterdam keerden we terug naar De Haan, het geboortedorp van mijn vrouw. Daar zouden we kunnen wonen op een boogscheut van de zee. Aantrekkelijk.

Flessenwater kopen: 2002 – 2004

Dronken we in Nederland altijd kraantjeswater, al snel deden wij in België wat de meeste Belgen deden: flessenwater kopen. Ik stelde mij daarbij aanvankelijk geen enkele vraag, de meest aantrekkelijke flessen gingen in de winkelkar en werden gestockeerd in de garage. In de keuken werd uit de flessen gedronken en daarna verdwenen de plastic flessen als een soort stoffelijk overschot in de ‘blauwe zak’ om wekelijks door de vuildienst te worden opgehaald.

U herkent bovenstaande mogelijk en vraag mij af hoe goed dit voelt?

=> Dit moest ecologischer!!

Voor mij persoonlijk voelde dit “nieuwe” water drinken niet: toch een hoop gesleep, een hoop geld en een hoop blauwe zakken waar de vuildienst zich keurig over ontfermde. Dit moest anders, ecologischer, goedkoper en gemakkelijker!

Water filteren 2004 – 2006

De Brita-kan deed zijn intrede: we gingen leidingwater filteren en zetten de karaffen in de koelkast om zo het water te drinken. Nog steeds stelde ik mij geen vragen bij de kwaliteit van de Brita-filters of het gefilterde water. Tot ik via via vernam dat de droogrest-waarde bepalend is voor de kwaliteit van je drinkwater: ik kocht een TDS meter en constateerde dat ons Brita-filter de droogrest van het leidingwater (waarde rond de 400) effectief reduceerde tot 130. Een keurig resultaat, zo dacht ik. Maar niet de gewenste lager-dan-60.

De droogrest! 2006 – 2008

De inzichten van vooral Prof. Claude Vincent toonden aan dat een gezonde droogrest (ruim) onder de 60 ppm zou moeten zitten. Hélaba, en mijn Brita-filter dan?

Inderdaad een Brita filter zal er nooit in slagen om van leidingwater gezond water te maken. Wél is Brita in staat om de onplezierige geur van wat te neutraliseren. Zo kwam ik tot de conclusie dat een filtersysteem gebaseerd op de techniek van omgekeerde osmose de volgende halte zou moeten worden. Ik reisde er in 2006 voor terug naar Nederland om er een aan te schaffen: made in Taiwan, marktleider in de Verenigde Staten.

Mijn TDS-meter liet inderdaad zien dat de ppm rond de 40 zat en het systeem deed zijn werk dus goed. Iedereen gelukkig en ik vroeg mij af waarom ik voor een dergelijk systeem vanuit België helemaal naar Nederland moest afreizen.

Omgekeerde osmose & vitalisering: 2008 – heden

De firma Vitaleau uit Mechelen bleek Jungbrunnen-filtersystemen te verdelen. Een combinatie van zuivering via omgekeerde osmose en vitalisering middels technieken door de Duitse Dr. Popp ontwikkeld in zijn onderzoeksinstituut in Neuss. Razend populair in Duitsland en héél lekker water. Veel lekkerder dan het made-in-Taiwan filterwater…

Ik moest er 6 maanden aan wennen dat ik misschien toch niet het juiste systeem in huis had en we gaven onszelf in december 2008 een Jungbrunnen kado, bij wijze van kerstgeschenk.
Zo zalig water dat ik er spontaan mensen over aansprak. Die mij vervolgens stimuleerden om een voordracht te houden, lees april 2009.

En de rest is geschiedenis.

Het gezondste water

Voilà mijn verhaal. Ik vierde in de april-maand  van 2019 mijn 10-jarig jubileum, over enkele maanden zit ik alweer 15 jaar in de wereld van water. Met ruim 1000 geplaatste Jungbrunnen systemen, massa’s minder gesleur, minder gevulde blauwe zakken en minder werk voor de vuildienst. Maar vooral massa’s gezond water voor al mijn trouwe klanten.

10 jaar Jungbrunnen waterfilters

Gerelateerde artikelen