Waterfilters variëren in hun werking

Waterfilters variëren in hun werking, effectiviteit, en de soorten verontreinigingen die ze kunnen verwijderen. Hier zijn enkele nadelen van verschillende typen waterfilters, gevolgd door een uitleg waarom omgekeerde osmose vaak als de beste optie wordt beschouwd.

1. Koolstoffilters (actieve kool)

Nadelen:

 • Beperkte effectiviteit: Koolstoffilters zijn uitstekend in het verwijderen van chloor, geuren, en slechte smaken, maar ze zijn minder effectief tegen zware metalen, nitraten, en microbiologische verontreinigingen.
 • Vervanging: Deze filters moeten regelmatig worden vervangen, omdat ze snel verzadigd raken en hun effectiviteit verliezen.
 • Bacteriegroei: Ze kunnen een broedplaats worden voor bacteriën als ze niet goed worden onderhouden.

2. UV-filters

Nadelen:

 • Geen chemische verontreinigingen: UV-filters doden bacteriën en virussen, maar verwijderen geen chemische verontreinigingen of zware metalen.
 • Stroomverbruik: Ze vereisen elektriciteit om te werken, wat ze minder geschikt maakt voor gebruik in gebieden zonder betrouwbare stroomvoorziening.
 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud is nodig om ervoor te zorgen dat de UV-lamp effectief blijft.

3. Keramische filters

Nadelen:

 • Langzaam: Waterfiltratie door keramische filters is meestal traag.
 • Beperkte effectiviteit: Hoewel ze goed zijn in het verwijderen van pathogenen, zijn ze minder effectief tegen chemische verontreinigingen en zware metalen.
 • Breekbaarheid: Keramische filters kunnen breken of barsten, waardoor ze minder duurzaam zijn.

4. Ion-uitwisselingsfilters

Nadelen:

 • Specifieke toepassingen: Ze zijn vooral effectief tegen harde mineralen zoals calcium en magnesium, maar niet tegen andere verontreinigingen.
 • Regeneratie: Ze vereisen regelmatig regeneratie met zoutoplossingen, wat tijdrovend en soms milieubelastend kan zijn.

Omgekeerde osmose (RO) filters

Waarom het als het beste wordt beschouwd:

 1. Breed spectrum aan verontreinigingen: Omgekeerde osmose is zeer effectief in het verwijderen van een breed scala aan verontreinigingen, waaronder zware metalen (zoals lood en kwik), nitraten, pesticiden, fluoride, en microbiologische verontreinigingen (zoals bacteriën en virussen).

 2. Zuiverheid: Het produceert zeer zuiver water door tot 99% van de opgeloste stoffen te verwijderen, wat resulteert in water dat vaak zuiverder is dan het meeste gebottelde water.

 3. Consistente kwaliteit: RO-systemen leveren consequent hoge kwaliteit water, zolang de membranen goed worden onderhouden en tijdig worden vervangen.

 4. Chemische en fysische verontreinigingen: In tegenstelling tot andere filters die zich vaak beperken tot een specifiek type verontreiniging (bijvoorbeeld biologische of chemische), kan RO een breed scala aan zowel chemische als fysische verontreinigingen aan.

Nadelen van omgekeerde osmose

 • Waterverbruik: Het proces produceert afvalwater; voor elke liter gefilterd water kunnen er meerdere liters als afvalwater worden afgevoerd.
 • Kosten: RO-systemen zijn doorgaans duurder in aanschaf en onderhoud dan andere types filters.
 • Mineralenverlies: Ze verwijderen zowel schadelijke als nuttige mineralen uit het water, wat kan leiden tot de noodzaak om mineralen toe te voegen voor consumptie.
 • Snelheid: RO-filtratie is relatief langzaam en vereist vaak een opslagtank om voldoende gefilterd water beschikbaar te houden.

 

Hoewel omgekeerde osmose aanzienlijke voordelen biedt in termen van waterzuiverheid en breed spectrum van verontreinigingen die het kan verwijderen, is het belangrijk om de specifieke behoeften en omstandigheden te overwegen bij het kiezen van een waterfilter.

Gerelateerde artikelen

Start to Drink
Blog

Start-to-Drink

Start to Drink, want Drink je wel genoeg? Water, welteverstaan! Nooit dorst? Je bent geen waterdrinker? Dan hoor je bij de 50% van de West-Europeanen

Read More »