De kleur “wit” in onze voeding

Zuiver water met een lage droogrest heeft een uitstekende transportfunctie. Bepaalde voedingsmiddelen zijn het transporteren meer waard dan witte voedingsmiddelen. In deze blog wil ik kort bij een aantal van deze witte-broeders stilstaan.

Van nature komen we witte voedingsmiddelen niet zoveel tegen. En op bijgevoegde afbeelding is het kleurenpallet zelfs overweldigend en is wit vrijwel afwezig.

Van nature is ook de droogrest van bronwater laag en is het water dus blauw.

En -helaas, helaas- is de droogrest van uw leidingwater zelden onder de 200, en in de regel eerder tussen de 200 en 700. Dat laat zich zien als een witte poeder in een ovenschaaltje.

Droogrest & hooggevoeligheid

U wilt een witte droogrest zien? Neem een ovenschaaltje, stel uw oven in op 4 uur aan 180°C, vul het ovenschaaltje met uw stadswater, schuif het in de oven en …. wachten maar.

Controleer tussentijds hoe ver het met de verdamping staat en of er nog water in uw schaaltje staat. En als dan alle water is verdampt treft u waarschijnlijk een schaaltje met witte droogrest op de bodem aan. U ziet nu dat dit water feitelijk al bezet was en volop bezig met het transporteren van? Ja, van wat eigenlijk?

De realiteit is dat u een schaaltje vol ‘brol’ hebt: anorganische mineralen, mogelijks loods, asbest, medicijnresten, landbouwchemicaliën, misschien zelfs een vleugje (hard)drugs. Nie goed zeg ik u.

En als u behoort tot die groep mensen die hoogsensitief zijn, dan is dergelijk kraan-water zeer belastend voor uw zenuwstelsel. En hormoonverstorende stoffen ontregelen ook nog eens het hormoonstelsel. De aansturing van het lichaam loopt grondig spaak, de een is hier gevoeliger aan dan de ander.

Overigens zijn de meeste flessenwaters niet veel beter qua droogrest, met enkele uitschieters tot boven de 2000.

Zoutsoorten

Keukenzout, melk, witte bloem

Water met een hoge droogrest is dus best te vermijden en dit is feitelijk water wat een dikker of dunner laagje poeder achterlaat in uw ovenschaaltje.

Wit dus, ook de kleur van keukenzout, melk, witte bloem, yoguert, suiker, cocaïne…

En als het om gezondheid gaat zijn dit stoffen die u best zoveel mogelijk zou mijden. En dit om diverse redenen, al is één gemeenschappelijke noemer dat dergelijke voedingsmiddelen ons lichaam doen verzuren, waarover ik in een andere blog al eens heb bericht. 

Is het omdat de kleur wit voor zuiverheid en reinheid staat, of heeft wit om een andere reden een aantrekkingskracht? Misschien kunt u deze vraag voor uzelf beantwoorden.

Vaak is er bij het zogenaamde raffineren chloor en aluminium betrokken, twee stoffen die we best niet naar binnen spelen tijdens maaltijden.

Chloor doet bleken én is een serieuze vijand van micro-organismen en bacterieën. Dit dubbelloops geweer wordt door de voedingsindustrie gretig ingezet.

Aluminium & Yogurt

Aluminium is een ‘zwaar’ metaal en wordt veelvuldig ingezet als anti-klontermiddel, bijvoorbeeld ook in keukenzout. Overigens, de scheikundige formule van keukenzout is Natrium-Chloride, is dat niet verschrikkelijk?

Yogurt is natuurlijk een ander verhaal, het gaat hier om een melkproduct waar middels fermentatie een in potentie gezond voedingsmiddel ontstaat. De levende fermenten in levende yogurt zijn goed voor onze eigen darmflora, maar dan mag het niet een gepasteuriseerde versie zijn. Goed voor de houdbaarheid, maar het is einde bericht voor de gezonde fermenten.

 

 

Gerelateerde artikelen